BMW 320d môže na cesty – spĺňa hodnoty NOx

16. februára 2018
Komentáre vypnuté

Nemecký Spolkový dopravný úrad (KBA) dnes zverejnil výsledky testov BMW 320d a potvrdil, že testované vozidlo spĺňa všetky zákonné požiadavky. Testy boli vykonané po tom, čo environmentálna lobistická skupina Deutsche Umweltshilfe v decembri 2017 vzniesla kritiku na adresu jeho emisného správania.

Podľa slov Klausa Fröhlicha, člena Správnej rady BMW AG zodpovedného za rozvoj:

„V princípe platí, že vozidlá BMW Group nie sú manipulované a spĺňajú všetky príslušné zákonné požiadavky. Naše naftové motory sú čisté. Na to sa môže spoľahnúť verejnosť aj tí, ktorí určujú pravidlá, no najmä naši zákazníci a zamestnanci.“

Výsledky najnovších testov ešte raz potvrdili to, čo už opakovane potvrdilo niekoľko oficiálnych kontrol vykonaných orgánmi v rôznych častiach sveta: BMW Group nemá žiadne nezákonné aktivity ani žiadne technické opatrenia, ktoré by ovplyvňovali testovací režim na zaznamenávanie emisií.

Samozrejme, uvedené sa vzťahuje aj na nedávnej kritike podrobené vozidlo BMW 320d, čo potvrdili výsledky rozsiahlych testov v testovacom zariadení aj na ceste. Pokiaľ ide o vozidlá BMW Group, TÜV Süd už v roku 2015 potvrdila: „Hodnoty NOx (…) sú pre všetky testované vozidlá v rámci technicky vysvetliteľných a predpokladaných tolerancií a podľa názoru TÜV SÜD svedčia o veľmi dobrých emisných vlastnostiach.”

Konkrétne to znamená, že kontrolné systémy, ktoré sú potrebné na spracovanie emisií, sú natoľko účinné, že v plnom rozsahu pokrývajú typické správanie vodičov počas jazdy. Nebol urobený nijaký (manipulatívny) zásah, ktorý by mohol ovplyvniť emisie vozidla.

Výsledky testov KBA okrem toho vedú k záveru, že emisné hodnoty, ktoré kritizovala Deutsche Umwelthilfe, boli namerané počas vynútených jazdných situácií a vyplynuli z nesprávneho vykonania testov, takže nie sú reprezentatívne.

Fröhlich:

„Výsledky testov KBA jasne ukazujú, že testované vozidlo nebolo zmanipulované. Postupy, ktoré uplatnila Deutsche Umwelthilfe, preto považujeme za neprofesionálne a ich výsledky za nič nehovoriace.“